GUIA DE LITERATURA INFANTIL NO SEXISTA: posem-nos les ulleres de gènere per llegir contes

Imatge

Imatge

18 de març de 16:30 a 18 hores
a l’Escola Marta Mata

A càrrec de Remei López (Biblioteca de Viladecans) i Cecilia Martínez (Programa d’Igualtat de Gènere).

Des de molt aviat nenes i nens aprenen, coneixen i s’identifiquen amb determinades actituds, formes de ser o pensar depenent del gènere a què pertanyen. En aquest sentit, existeixen molts espais de socialització i transmissió de les diferències de gènere i molts mecanismes d’aprenentatge d’aquests, sent els contes i llibres il·lustrats dirigits als infants un dels primers elements socialitzadors en el context familiar i escolar i que contribueixen a reforçar o qüestionar determinats rols o estereotips.

La guia és un treball conjunt de la Biblioteca de Viladecans i el Programa d’Igualtat de Gènere de l’Ajuntament de Viladecans que té per objectiu convertir-se en una eina de suport coeducatiu dirigida a les famílies i a les escoles que contribueixi a facilitar la tasca educativa basada en valors d’igualtat i equitat. Es tracta d’un recull bibliogràfic que incorpora la relació de llibres infantils amb què compta el catàleg de la Biblioteca de Viladecans que fomenten rols femenins i masculins i models de relació alternatius als tradicionalment basats en estereotips o criteris que puguin ser sexistes.

En el cas dels contes infantils o relats populars, diversos estudis demostren que aquest tipus de literatura segueix reproduint rols masculins i femenins sexistes que perpetuen la segregació de tasques i espais en funció del sexe. Relegant les dones a l’àmbit privat i a les tasques de cura i mostrant als homes com a líders innats, valents i sostenidors de la família.

Es tractaria doncs d’oferir una lectura crítica als infants mitjançant un discurs complementari que qüestioni la realitat que presenta el conte i complementar-ho amb models alternatius que mostrin una representació del que són les dones i els homes basada en un enfocament més igualitari.

Activitat amb possibilitat de servei d’acollida per a infants, prèvia confirmació trucant al 936351802 o enviant un correu electrònic a educaciofamilies@viladecans.cat

Ben atentament.

Secretaria AMPA CEIP Marta Mata
Viladecans, 10 de març de 2014

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s