Polls en el cap del teu fill? – Article

polls_1

Molests, negres i, encara que no mesuren més de 4 mil·límetres, tothom ha sentit parlar d’ells o ha sofert la seva presència en alguna ocasió. Quan els nens/es comencen el col·legi, és estrany el curs en el qual no es dóna la veu d’alarma per la presència de polls, un mètode de prevenció perquè els pares i les mares puguin evitar la infestació per part d’aquests inquilins tan indesitjables

La presència de polls representa un problema que afecta principalment als nens i nenes en edat escolar, i que, encara que no transmeten malalties ni presenten en si mateixos un risc per a la salut, s’ha convertit en un veritable malson a l’hora de destruir-los, creant gran alarma social i una situació d’estrès per als pares i mares que han de lluitar amb ells per eliminar-los dels caps dels seus petits. Un 14% de la població espanyola va patir infesta de polls durant el passat curs escolar (2007) i és que des dels anys setanta s’ha observat un augment dels casos, especialment en nens i nenes d’entre 4 i 6 anys.

Què són els polls?

Els polls són insectes succionadors i “hematófagos”, és a dir, que s’alimenten de la sang que xuclen del cap en picar a les persones. Encara que són visibles, són difícils de localitzar, ja que disposen de gran mobilitat; sent més fàcils de trobar les llémenes, o ous, ja que són de color blanquinós, i se situen, fortament adherits, a la base dels pèls. Solen viure al voltant d’un mes, encara que fora de l’home no aconsegueixen sobreviure més d’unes 24 hores.

La infestació per polls és coneguda com a pediculosis, produint picor i ronxes. El gran problema a l’hora d’eliminar-los són les femelles, ja que solen posar entre 4 i 8 ous al dia, fins a aconseguir uns 110 o 150 de mitjana, dificultant així el seu extermini. No obstant això, si els reconeixem a temps i sabem com eliminar-los, rarament es convertiran en un gran problema.

Mites i realitats

Per comprendre què són i com desfer-nos d’ells, convenen assenyalar diversos errors que solen afirmar-se sobre aquests odiats visitants:

  • La picor, símptoma principal de la pediculosi, no és produït pel poll en si, sinó per la irritació que causa la saliva, dipositada per l’insecte en la ferida de la picada. Aquesta picor fa que els nens no parin de gratar-se, produint-se a més esgarrapades en la pell i infeccions bacterianes.
  • Sol creure’s que els polls salten i volen, no obstant això, no és cert. El seu mètode de transmissió és per contacte directe dels cabells, encara que també poden fer-ho a través de peces de vestir, en compartir llit, tovallola, etc.
  • Els polls només poden trobar-se en les persones, ni en gossos ni en llocs, com l’herba o la gespa, podran transmetre’s.
  • Les llémenes i la caspa poden confondre’s. La diferència fonamental entre ambdues és que mentre que la caspa es dispersa i cau en moure el cabell, les llémenes romanen fermament subjectes a la base del pèl.
  • No és cert que els polls siguin únicament comuns en persones marginals o d’escassa higiene, sinó que poden trobar-se en totes les persones. Irònicament quan major és la higiene més possibilitats hi ha d’allotjar-los.
  • Rentar el cabell correntment, amb xampú i aigua, no aconseguirà acabar amb ells.
  • El col·legi no és l’únic lloc de transmissió, sinó que els nens/es poden infestar-se en qualsevol lloc, ja que solen ajuntar molt els caps amb els seus companys de jocs.
  • L’augment de la pediculosi actualment està directament relacionat amb la falta de vigilància, per part dels pares i mares, dels caps dels seus fills/es i amb la utilització constant dels tractaments, provocant que els polls desenvolupin resistències davant aquests insecticides.

Com evitar i actuar davant una infestació

Atès que no pots evitar que el teu petit es relacioni amb altres nens/es i jugui amb ells és molt difícil que aconsegueixis impedir una infestació al 100%. Tots els dies el teu fill està amb amics que, sense saber-ho, poden tenir polls i contagiar-li; no obstant això, pots prendre certes mesures que t’ajudaran a evitar que això ocorri o eliminar-los a temps:

Abans de res, per evitar a aquests molests visitants, dedica cert temps (10 minuts) a la setmana, a revisar el pèl del teu fill. Així estaràs segur. Per realitzar una correcta inspecció, és millor fer-la amb el pèl mullat, ja que aquest és més manejable i els polls es mouran amb major dificultat. Mirant el cabell floc per floc, realitzant ratlles cada mig centímetre, podrem comprovar si té polls o, a la base del pèl, llémenes. Pots ajudar-te també amb una llemenera, pentinant el pèl, també a flocs, i comprovant que aquesta no té polls, netejant-la sempre bé després de cada ús.

Encara que aquest seria el mètode ideal de prevenció, també podem prendre certes mesures per impedir que el nostre petit arribi a casa amb nous visitants:

Explica-li que tenir polls és alguna cosa normal i no ha d’espantar-se, però avisa-li de la importància d’intentar no ajuntar el cap amb altres nens quan informin de la seva aparició en el col·le.

Si el teu fill porta pinta, capell, bufanda o fins i tot una tovallola, explica-li que no ha de compartir-la.

Un pentinat amb cua o amb el pèl curt, amb colònia, gomina etc., farà més difícil que tingui polls.

Renta-li amb freqüència el pèl, però no utilitzis xampús ni locions anti-polls com a prevenció. Únicament quan el col·legi avisi de la seva presència, pots aplicar-li un repel·lent de polls.

No obstant això, si ja és massa tarda i el teu petit ja està infestat, serà millor actuar al més aviat possible per evitar la seva reproducció. Un mètode eficaç i tradicional perquè les llémenes es deixin anar és l’aplicació de vinagre en el cabell. No s’ha d’emprar el mateix dia que un pediculicida, convenint aplicar-se quan el pèl estigui sec, i deixant-ho reposar una o dues hores un parell de vegades a la setmana. A més, ha de realitzar-se un examen del cabell, floc per floc, després de la dutxa, per extreure’ls manualment o ajudats d’una llemenera.

El tractament es basa principalment en una loció o xampú anti-polls, que podrem adquirir en qualsevol farmàcia, i del que haurem de seguir estrictament les instruccions d’ús.

Una vegada acabada la plaga, convé ficar les pintes i raspalls en una solució pediculicida, i rentar la roba, llençols, coixins, peluixos, etc. a uns 55ºC per eliminar qualsevol poll que pogués quedar aïllat en ells. No obstant això, per arribar fins a aquí i haver guanyat aquesta batalla, temps, perseverança i inspeccions contínues s’hauran convertit en els nostres principals aliats.

Font: Revista Todo Papás (Setembre 2008) http://www.todopapas.com

Viladecans, 13 de juny de 2013

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s